Jannen kynästä

Kataisen hallituksen alkukaudella valtakunnan terveydenhuoltoratkaisuja pyrittiin ratkomaan vahvojen peruskuntien mallin pohjalta. Mallissa Suomeen olisi jäänyt nykyistä selvästi vähemmän noin 20 000 asukkaan minimikoon kuntia, mutta ne olisivat vastanneet perusterveydenhuollostaan itse. Kauhava olisi ollut juuri tällainen vahva peruskunta ja pysynyt tiukasti kartalla. Ratkaisu olisi ollut meille mainio, mutta poliittiset tyrskyt kaatoivat hankkeen.

Nyt mennään Sipilän hallituksen sote-mallin pohjalta, jossa koko terveydenhuolto siirtyy kunnilta sotealueille. Kauhavan asema on muuttunut sekä mallin että pääterveyskeskuksen kiinteistön kunnon vuoksi. Naapureillemme uusi malli kelpaa hyvin, mutta me olemme lirissä. Syksyn aikana pitää tehdä ratkaisuja siitä, missä pääterveysasema tulee sijaitsemaan. Nykyinen kiinteistö on parhaalla paikalla mutta kitkuttelee asiantuntija-arvion mukaan kuntonsa puolesta enää muutaman vuoden.

Uuden rakentaminen maksaa. Vaihtoehtoisella sijoittamisella muualle turvataan kokonaisuus ja säästetään rahaa. Samalla otetaan riski, että käyttö jää vähäisemmäksi, kun valinnanvapaus ja Lapua on tarjolla. Järviseudultakin katseltaisiin muualle.

Päättäjät on valittu päättämään.

Yli viiden miljoonan investointi vaatii kuitenkin ministeriön luvan, joten ei sitä nyt niin vain päätetä. Minusta hakemus uuden pääterveysaseman rakentamiseksi nykyiselle paikalle tai sen liepeille pitää laittaa vetämään. Jos siinä tulee turpaan, mietitään sitten jotain muuta.